Omplaceringshund istället för valp?

En omplaceringshund är en hund som tvingats byta hem av någon anledning. Att få en ny chans i livet fungerar bra för de flesta hundar. Vissa omplaceringshundar kan dock ha lite tyngre bagage med sig än andra.
 
 
 Hundar är flockdjur och att byta hem är en av de värsta saker som kan hända en hund - även om det nya hemmet egentligen är mycket bättre, Vargforskare har visat på vilka fantastiska djur hundarna är som faktiskt klarar av att byta hem då det är något som en varg inte skulle klara.
 
Nya vanor och rutiner

Att komma till ett nytt hem kan jämföras med att flytta till ett nytt land där alla talar ett främmande språk. Hundens vardag och vanor förändras när den måste anpassa sig efter sin nya flock.

– Det innebär att hundens trygghet och tillit sätts på prov. Hundar som tvingats flytta tappar automatiskt lite förtroende för människor och måste ges tid att bygga upp nya relationer.

Ofta tar det mellan sex och tolv månader innan hunden ”bott in sig” och det är först då man kan börja se lite beteenden.

– Det första halvåret ska vi därför inte kräva så mycket utav hundarna utan det är bättre att lägga tiden på att bygga upp en bra relation.

Lär känna varandra

Tillit och en bra relation tar tid att bygga upp och under tiden får du respektera att hunden kan visa oönskade beteenden. Bestraffa inte hunden men sätt självklart upp regler då det är en del av hundens trygghet.

– Att ha kul tillsammans är jätteviktigt. Aktivera hunden med sådant som du vet att den tycker om. Spår- och nosarbete är till exempel jättebra övningar som visar att du litar på hundens kapacitet.

Låt också hunden vara med mycket i familjen men respektera samtidigt om den vill vara i fred. Kanske visar den det genom att morra vilket du i så fall inte ska bestraffa.

– Morrandet är en varningssignal som hunden använder istället för att bita direkt utan varning.

Visar olika beteenden

Förändringarna i en omplacerad hunds liv kan leda till osäkerhet som kan visa sig på olika sätt. Separationsångest är inte helt ovanligt och grundar sig i att en hund som blivit utslängd ur en tidigare flock inte vet om den nu kommer bli lämnad ännu en gång.

– Träna hunden som den vore valp och lämna den bara korta stunder även om den blivit lämnad ensam tidigare. Ge den gärna något hårt att tugga på och en begränsad yta. Kom ihåg att inte ömka hunden utan säg ett glatt hejdå när du går.

Tyvärr är det ganska vanligt att omplacerade hundar blir resursbenägna. De kan vakta både saker och flockmedlemmar eftersom de blivit så viktiga för dem.

– Att utöva byteshandel kan vara en lösning på den sortens problem så att hunden får en positiv känsla när den släpper ifrån sig något.

Aggression, rädslor och fobier som bottnar i överlevnadsinstinkt kan också förekomma. Det kan vara bra att ta hjälp av en hundpsykolog eller duktig instruktör för att få förståelse och hjälp med sådana beteenden.

Ibland går det så långt att hundar hamnar i depression eller rent utav chock vid en omplacering. Då kan man även behöva uppsöka veterinär eftersom medicinsk behandling kan vara nödvändig.

Stress och återhämtning

Stress är naturligt men inte ett normalt tillstånd så tid för återhämtning är mycket viktigt. När en hund omplaceras går den ofta på helspänn hela tiden för att försöka förstå sin nya situation och då kan stressen vara skadlig.

En hund som är stressad kan visa det genom att ständigt vara uppe i varv, sluta ta godis, hässja och vara svår att få kontakt med. Men den kan tvärtom också visa det genom att bli apatisk och deprimerad vilket kan förväxlas med lugn men skillnaden syns ofta i ögonen.

– Aggressivitet och rädslor kan också vara tecken på stress. Hunden kan även få nedsatt immunförsvar av att gå omkring och vara stressad.

Att låta hunden vara i fred och ge den tid för återhämtning är jätteviktigt för att dämpa stressen. Det går också att träna en hund att vara passiv genom att belöna lugnet.

– Är hunden väldigt stressad kan man prova att ge den lugnande örter som till exempel Valeriana och Tranquil.

Viktigt att komma ihåg

Om du har eller funderar på att ta dig an en omplaceringshund ska du tänka på att ge den tid att bo in sig och aldrig glömma bort att den kan bära med sig minnen. Om du har flera hundar så tänk på att ge hunden egen tid så att ni lär känna varandra och jämför den inte för mycket med dina andra hundar.

– Det är också jätteviktigt att respektera att hundens beteenden ibland kan vara bristande på grund av tidigare erfarenheter och bristande tillit.

Glöm inte att se över hundens försäkring. Har den en försäkring som du kan överta är det den bästa lösningen. Skaffar du en ny försäkring kan du behöva ett veterinärintyg. En hund som inte varit försäkrad sedan den var valp kan få vissa begränsningar i sin försäkring. Det innebär att försäkringen inte gäller för sjukdomar och skador som påbörjats innan hunden försäkrades d.s.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0